снимка pixabay500 души се цанят за президентския стол на Иран. Тази събота

...
снимка pixabay500 души се цанят за президентския стол на Иран. Тази събота
Коментари Харесай

500 кандидати се цанят за президент на Иран

снимка pixabay

500 души се цанят за президентския стол на Иран. 

Тази събота бе последният ден в столичните офиси на Министерството на вътрешните работи, които до петък получиха заявките за кандидатстване на 300 кандидат-кандидати за президентския пост. Изборите в Иран са планувани за 18 юни и се преглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната, съобщи Prensa Latina, съобщи.

Според Конституцията Съветът на пазителите отговаря за представянето на окончателния лист, който се чака да бъде прочут до края на този месец. Сред най-видните претенденти, регистрирани до момента, са някогашният началник на Организацията за атомна сила на Иран Феридун Абаси и някогашният заместник-министър на вътрешните работи Мостафа Тайзаде. Също по този начин някогашните командири на гвардейския корпус на ислямската гражданска война, Ростам Касеми, Хосеин Дехкан и Саид Мохамад.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли да показа кандидатурата си, въпреки известността си.

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад се записва да взе участие още веднъж в избори.  Охулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 година поради разпоредбите за ограничение на мандата, когато настоящият президент Хасан Рохани, който контракти нуклеарното съглашение на Иран от 2015 година със международните сили, завоюва огромна изборна победа.

След като номинацията завърши, Съветът на настойниците ще избере претендентите, които трябва да дават отговор на четири условия: да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска тапия и управнически опит, както и да нямат престъпно досие.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР